6 obiceiuri alimentare de primăvară

Pentru mine,  alimentația sănătoasă înseamnă echilibru, diversitate, moderaţie, plăcerea gustului, surse curate şi atent selectate, ascultarea corpului şi armonizarea lui cu ciclurile naturii (sau alegerea alimentelor în funcţie de anotimpul în care ne aflăm, concept cunoscut sub numele de crononutriţie).

În absolut orice meniu pe care îl concep pentru persoanele cu care lucrez ţin cont de alimentele disponibile în sezonul respectiv. Un meniu din luna decembrie nu o să abunde în roşii şi castraveţi, cum nici în august nu recomand zacusca sau legumele la cuptor.

Şi iată a venit şi primăvara, când piețele devin îmbelșugate, când supele, salatele şi ciorbele de primăvară ar trebui sa apară în meniul zilnic, în detrimentul meselor bogate în carne, sărace în legume proaspete, din timpul iernii.

Primăvara este perioada în care organismul intensifică procesele de detoxifiere pentru a face faţă unui nou ciclu biologic. Este un anotimp solicitant – se face tranziția de la bioritmul de iarnă la cel de vara.

Așadar, ce trebuie să facem:

  • Trebuie să diminuăm consumul de carne şi să creștem consumul de verdețuri de sezon: spanac, leurda, untișor, ceapă verde, praz, ridichi, salată, păpădie, urzici.
  • Ne îndreptăm spre păstrăv de râu şi carne slabă de curcan.
  • Mâncăm urdă (un tip de brânză săracă în cazeină, bogată în aminoacizi).
  • Spre sfârșitul primăverii apar căpșunile, varza, cireșele, morcovul nou, broccoli, alimente detoxifiante, bogate în vitamina C şi betacaroten.
  • De asemenea, pentru combaterea asteniei de primăvară nu trebuie să uitam de uleiul de măsline autentic (care menține şi tonifiază neuronii).
  • Un bun prilej pentru mese ușoare şi pline de vitamine, este însuşi postul Paștelui. Gândiți-vă mesele, alegeți ingredientele cu atenție şi veți obține o stare de sănătate foarte buna!

Şi nu uitați: Bioritmurile umane sunt influențate de trecerea anotimpurilor. Sa trăim, deci, în armonie cu natura!

Linia pe care o urmez este aceea a echilibrului si a elaborarii de programe personalizate. Extremele imi par a fi nesanatoase si respect individualitatea fiecarui om. Suntem unici, prin urmare consider ca nu poate exista o dieta generala.

Next Article5 feluri de mic dejun de post preferate de mine